Tweede Kamer verbouwt voor € 4 miljard aan Miljoenennota

De Tweede Kamer heeft tijdens de Algemene Beschouwingen voor een ongekend bedrag aan veranderingen doorgevoerd in de rijksbegroting voor 2024. Het gaat onder andere om het minimumloon en belastingen op brandstof en energie. In totaal is daarmee een bedrag van zo'n € 4 miljard gemoeid.

euro biljetten vijfhonderd tweehonderd honderd en vijftig
Nieuws
Datum: 22-09-2023

(Dit bericht is bijgewerkt naar de inzichten van 6 oktober 2023)

In aanloop naar de verkiezingen vormen zich nieuwe 'mini-coalities' die over bepaalde onderwerpen hetzelfde denken. Gezamenlijk kunnen die een meerderheid hebben, waardoor hun aangepaste begrotingsvoorstellen door de Tweede Kamer worden aangenomen.

Belasting op brandstof
Zo hebben VVD, SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP, CDA, Groep-Van Haga, Pieter Omtzigt en Liane den Haan elkaar gevonden waar het de afschaffing van de extra belasting op brandstof betreft. Benzine en diesel zouden op 1 januari 2024 respectievelijk € 0,21 en € 0,13 duurder worden, maar dat lijkt nu niet door te gaan.

Minimumloon, uitkeringen en AOW
Een andere gelegenheidscoalitie onder leiding van PvdA-GroenLinks en ChristenUnie heeft afgedwongen dat het minimumloon omhoog gaat. Daarmee stijgen ook de uitkeringen die aan dat minimumloon zijn gekoppeld, zoals bijvoorbeeld de AOW. De oorspronkelijke plannen om dit met 1,7% per 1 januari 2024 door te voeren, zijn echter niet haalbaar. De verhogingen bedragen in de bijgestelde plannen 1,2% gaan per 1 juli in.

Nationaal Groeifonds
Geld uitgeven kan natuurlijk alleen als er ook middelen tegenover staan. Voor het terugdraaien van de belastingverhogingen op brandstof willen de initiatiefnemers gebruik maken van geld uit het Nationaal Groeifonds. In dit fonds zitten miljarden die oorspronkelijk bedoeld waren om economische groei op lange termijn te bewerkstelligen.

Extra belasting bedrijven en banken
De verhoging van het minimumloon moeten vooral door het bedrijfsleven worden betaald. Zo gaan ondernemingen voortaan belasting betalen als ze hun winst gebruiken om eigen aandelen te kopen. Ook gaat de bankenbelasting omhoog, al is dat niet zoveel als oorspronkelijk de bedoeling was.

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag