Kortsluiting is een veelvoorkomende oorzaak van brand in huis. Veel branden ontstaan in de meterkast. Hoe kun je dit risico beperken?

Zelf klussen

Meterkastbranden ontstaan vaak nadat je zelf iets in de meterkast hebt veranderd. Denk aan het aanleggen van een extra stopcontact of aanpassingen in verband met een wifi-modem. Er kunnen kabels zijn beschadigd waardoor ze tegen elkaar aankomen. Of je hebt te dunne bedrading gebruikt, waardoor de draden te heet worden.

De meterkast is geen opslagplek

Het is niet verstandig de meterkast als extra opbergkast te gebruiken. Dit verhoogt de kans op beschadiging van leidingen en bij kortsluiting ontstaat er sneller brand. Houd je meterkast dus schoon en vrij.

Controleer de aardlekschakelaar en nuldraad

Test 2 keer per jaar de aardlekschakelaar door de testknop in te drukken. Als de schakelaar goed werkt, wordt de installatie uitgeschakeld.

Sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht. Heb je een oude installatie zonder aardlekschakelaar? Laat er dan alsnog een plaatsen.

Een ander aandachtspunt is de nuldraad. Als deze losraakt, komt er 380V op het net. Elektrische apparaten kunnen hierdoor kapot gaan en doorbranden. Controleer daarom ook de nuldraad regelmatig.

En tot slot: ga bij problemen niet te snel zelf klussen maar schakel een expert in. Een erkend installateur weet precies wat hij doet!

door: Johan Kooijmans